4 tekenen dat jouw bedrijf toe is aan een nieuwe branding

Men denkt vaak dat branding begint en eindigt met een logo maar het omvat zoveel meer. Branding is de gehele uitstraling van jouw bedrijf, in taal, beeld en vorm. Dit zijn onder andere jouw logo en bedrijfsnaam maar ook jouw taalgebruik en woordkeuze, denk hier bijvoorbeeld aan het gebruik van “u” of “je”.

Daarnaast zijn er nog vele andere manieren om een bericht over te krijgen zonder daar ook maar 1 woord voor te gebruiken. Door bepaalde kleuren of foto’s te gebruiken, kun je een sfeer neerzetten die volledig aansluit bij jouw bedrijf en diens doelstellingen.

Heb jij al eens stil gestaan bij de vraag of jij de juiste klanten aantrekt met de on- en offline presentatie van jouw bedrijf? Het zou zomaar eens kunnen dat dit veranderd is de afgelopen jaren.

Dus in welke gevallen weet je of branding jou kan helpen met het opbouwen van een relatie met loyale klanten? En wat zijn de tekenen dat je toe bent aan een nieuwe branding?

1. Jouw uitstraling past niet meer bij jouw doelstelling(en)

Waarschijnlijk toen je begon met jouw bedrijf, heb je je logo met een online generator gemaakt en heb je een standaard template gebruikt voor je website. Alles om maar zo snel mogelijk te kunnen beginnen. Maar nu ben je een paar jaar verder en merk je dat jouw uitstraling niet meer past bij de doelstellingen die jij hebt voor jouw bedrijf.

Verandering en groei in een bedrijf zijn onvermijdelijk, en een nieuwe branding kan helpen om de nieuwe richting van jouw bedrijf op de juiste toon te communiceren.

2. De omzet stagneert, of erger nog, daalt

Tuurlijk zijn er vast meerdere redenen te noemen waardoor de omzet stagneert of zelfs daalt. Je website komt niet boven in de Google resultaten: SEO. Je hebt een hoge bounce rate: misschien heb je geen duidelijk klantreis door de website heen of is de navigatie niet helder. Je krijgt veel bezoekers maar die vertalen niet of nauwelijks naar verkoop: misschien is je berichtgeving onduidelijk.

Het kan ook zomaar zijn dat jouw branding verouderd is en dat jouw doelgroep zich niet aangetrokken voelt tot wat jij te bieden hebt, puur en alleen door de manier waarop het gepresenteerd is.

3. Je valt niet op ten opzichte van jouw concurrenten

Ook al zijn er meer dan genoeg goede logo generators op de markt, het resultaat dat ze produceren is bij voorbaat generiek. Standaard logos en huisstijl kunnen de reden zijn dat jouw merk verdwijnt in de massa, onherkenbaar tussen de vele concurrenten.

Als je het idee hebt dat jouw bedrijf zich niet (voldoende) kan onderscheiden van de concurrentie en je hebt de mogelijkheid om te investeren in jouw bedrijf, misschien is het dan tijd voor een nieuwe branding.

Volledig custom branding zorgt ervoor dat je een eigen en unieke persoonlijkheid kunt communiceren die duidelijk en effectief jouw waardes vertaalt naar jouw doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je onderscheid van de concurrentie én dat jouw doelgroep meteen weet wat ze van je kunnen verwachten.

4. Het lukt niet om de juiste klanten aan te trekken

Jouw branding zou een vertaling moeten zijn van de waarden en persoonlijkheid van jouw bedrijf. Dit is namelijk jouw kans om jouw kwaliteit en betrouwbaarheid te tonen aan jouw ideale klant. Want als jouw klanten dit zien, zijn ze bereid om meer te betalen voor de kwaliteit die jij biedt met jouw product of dienst.

Wil jij ook weten waar jij nu staat? Neem contact met ons op en we bieden je een gratis branding audit aan.

memoji Barbara

Hi, ik ben Barbara, oprichtster van Triptyque Design. Wij ontwerpen oprechte merken voor eigenzinnige ondernemers en bedrijven die net zoveel passie hebben voor hun vak als wij voor het onze.