8 voordelen van een goede branding

Als je net begint met je onderneming en je bent volop bezig met het uitwerken van je business plan, heb je het vast al vaker voorbij zien komen: een sterke branding. Je hoort het in bijna elke video, in elke whitepaper, branding maakt het verschil voor jouw bedrijf. We horen je denken: “maar wat zijn dan die voordelen van een goede branding?”

Zal het jouw bedrijf echt helpen om zich te onderscheiden in de massa? Wat bereikt een bedrijf er eigenlijk mee? In dit artikel bespreken 8 voordelen van branding die jouw bedrijf vooruit gaan helpen.

Wat is een “brand” of een “merk”?

Voor de meeste mensen is branding een logo, een fysiek teken of icoon om een bedrijf te identificeren. Maar een brand of merk is veel meer dan alleen een logo. Branding giet namelijk alle aspecten van een organisatie in een samenhangend beeld; denk hierbij aan cultuur, waarden, missie.

Meer dan alleen een naam of een logo, werkt branding in op de emotionele band die het bedrijf bouwt met zijn klanten. Dit doen zij door een totaalbeleving neer te zetten die in alle aspecten van de bedrijfsvoering zichtbaar en voelbaar is, van productontwikkeling tot marketing, sales en aftersales.

Wat zijn de voordelen van een goede branding?

  1. Consistentie in je marketing uitingen
  2. Herkenning
  3. Geloofwaardigheid
  4. Geeft vertrouwen
  5. Verbinding met jouw klanten op basis van gedeelde waardes
  6. Klantloyaliteit
  7. Merkwaarde
  8. Trekt talent aan

Consistentie in je marketing uitingen

Je kent ze wel, die websites van grote bedrijven waar elke pagina er anders uit ziet. 10 verschillende variaties op de huisstijl kleuren, lettertypes zonder duidelijk hiërarchie. Om nog maar niet te spreken van reclamecampagnes die telkens een andere toon aanslaan. Het is verwarrend voor de consument en komt niet professioneel over.

Een goed uitgewerkte en strategische aanpak voor je brand zorgt voor rust op alle vlakken van jouw bedrijf. Denk hierbij aan tone of voice, huisstijl kleuren die aansluiten bij de persoonlijkheid van het bedrijf, een stramien voor de vormgeving van de website, posters, briefpapier, etc.

Winkeltasje in huisstijl van en met logo van bedrijf

Herkenning

Je hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Juist doordat de (visuele) communicatie consistent is, zorg je ervoor dat jouw klanten jou gaan herkennen. “Even Apeldoorn bellen” was niet voor niks jarenlang het enige wat er gezegd hoefde te worden in al die reclamespotjes, iedereen wist meteen om welk bedrijf het ging.

Nike hoeft niet eens meer de naam onder het logo te zetten. Doordat ze jarenlang hetzelfde logo en slogan (“just do it”) gebruiken, is dat inmiddels ingesleten in ons collectieve geheugen.

Geloofwaardigheid

Een bedrijf dat voor zichzelf helder heeft waar zij in geloven, welke oplossing ze bieden en voor wie ze dat doen, kan dat ook met meer geloofwaardigheid naar buiten brengen. Als je daarnaast ook nog eens een consistente en herkenbare huisstijl hebt die terugkomt in alle marketing uitingen, dan maakt dat je geloofwaardiger bij jouw publiek.

Branding is het geheel van huisstijl, berichtgeving, positionering, marketing en promotie. Het zet mensen ertoe om aandacht te besteden aan jouw bedrijf en tot aankoop over te gaan als ze je vertrouwen.

Geeft vertrouwen

Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Dat is niet anders in het geval van vertrouwen in bedrijven. Door jouw bedrijfsvoering, klantervaring, producten en diensten continu af te stemmen op de waarden die jij uitdraagt, creëer je merkvertrouwen.

Klanten hebben namelijk vertrouwen in een merk zolang het voortdurend voldoet aan de normen die zij eraan stellen.

Alle moeite, geld en tijd die jij in jouw bedrijf hebt gestoken komen beter tot hun recht als je jouw bedrijf op een volledige en professionele manier kunt presenteren.

Verbinding met jouw klanten op basis van gedeelde waardes

Niemand gelooft marketing meer. Teveel overdreven reclamespotjes, teveel gebroken beloftes. Meer dan ooit tevoren kopen klanten op basis van principes. Past een bedrijf binnen hun waardesysteem of niet? Sluit het aan bij de onderwerpen die zij belangrijk vinden?

Zo zegt 86% van de respondenten volgens de Edelman Trust Barometer in 2021, dat CEO’s zich in het openbaar moeten uitspreken over belangrijke maatschappelijk onderwerpen.

Bedrijven zullen nooit met iedereen dezelfde waardes delen, maar dat houdt je niet tegen om alsnog zelf actief te communiceren over de waardes waar je in gelooft. Hierdoor kan jij je richten op een publiek die dezelfde kijk heeft op de wereld.

een gedeelde waarde is een overtuiging die zowel het merk als de consument hebben over het hogere doel, de filosofie, de cultuur en de bijdrage van een merk.

Klantloyaliteit

65% van de omzet van de meeste bedrijven komt van bestaande klanten die een nieuwe aankoop doen (bron). Klanten die trouw zijn aan een bedrijf kopen vaker dan nieuwe klanten, besteden meer en zijn vaak ook nog eens ambassadeurs van dat bedrijf. Zij geloven namelijk dat ze betere kwaliteit en een betere dienstverlening krijgen dan bij een concurrent, en zijn bereid om daar een hogere prijs voor te betalen.

Merkwaarde

Merkwaarde wordt bepaald door de perceptie van en ervaringen met het merk door de consument. Voor veel bedrijven staat hun merk zelfs op de balans, het merk an sich heeft namelijk waarde. Je kunt een hogere prijs vragen en het heeft vaak een positief effect voor beursgenoteerde bedrijven.

Trekt talent aan

Een goede branding giet alle aspecten van een organisatie in een samenhangend beeld en stroomlijnt besluitvorming. Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe producten, het krijgen van nieuwe klanten, maar het helpt ook om werknemers aan te trekken. Mensen werken namelijk graag voor een bedrijf waar ze in geloven.

Wat maakt nou een goed merk?

Er zijn veel voordelen aan het bouwen van een sterk merk, maar wat zijn nou criteria om te bepalen of jouw merk sterk is of niet? Lees hier meer over wat een goed merk maakt.

Heeft jouw brand een opfrisser nodig? Neem contact op met Barbara Bevort om te beginnen.

memoji Barbara

Hi, ik ben Barbara, oprichtster van Triptyque Design. Wij ontwerpen oprechte merken voor eigenzinnige ondernemers en bedrijven die net zoveel passie hebben voor hun vak als wij voor het onze.