Een goed merk en een unieke branding

Wat maakt nou dat jouw bedrijf opvalt? Is dat het gebruik van een pakkende naam? Een herkenbaar logo? Unieke taglines en beloftes? Dit zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat een bedrijf gemakkelijk herkend maar als dat het is, waarom is het dan toch zo moeilijk om een goed merk te maken?

Een goed merk is consistent

Hoe verwarrend is het als je een bedrijf benaderd en het ene moment gebruiken ze hippe taal en spreken ze je aan met “je” en het andere moment is het opeens “u” en gebruiken ze veel vakjargon.

Of als de website van een bedrijf allerlei kleuren door elkaar gebruikt worden, zonder duidelijk onderscheid aan urgentie of hiërarchie.

Je kunt de Etos en de Kruidvat uit elkaar houden omdat zij altijd dezelfde stijl hebben in hun communicatie, zowel in taal als in beeld. Dit voeren ze door in hun website, in de winkels, in hun tv-reclames.

Zorg ervoor dat al jouw uitingen online en offline dezelfde stijl heeft.

Een goed merk heeft focus

Weten wie je klant is en welk probleem je voor hun oplost, geeft richting aan jouw bedrijf.

Want als je alles doet, doe je niks echt goed.

Toets elke keer weer of jij het probleem van jouw klant oplost, of het past bij jouw waardes en bedrijfsvoering. Laat je niet meeslepen in de trends en hypes maar durf de keuze te maken om iets niet te doen.

Een goed merk is eerlijk

Als jij open en eerlijk communiceert over waar jij in gelooft, trek je de klanten aan die aansluiting vinden bij jouw waardes. Dit zijn de klanten die geloven in jouw product of dienst en dit zijn de klanten die willen betalen om jouw product of dienst te mogen gebruiken.

Verkoop geen beloftes die je niet waar kunt maken maar vertel eerlijk en oprecht welke oplossing jij biedt in hun leven. Een eerlijke merkbeleving creëert namelijk vertrouwen tussen jou en jouw klanten.

Een goed merk is onderscheidend

Als je net begint met je bedrijf, wil je liever geen geld uitgeven aan een logo of eigen huisstijl. Daarnaast is het best verleidelijk om te kopiëren van andere merken. Zij doen het namelijk al goed op de markt, waarom zou het dan voor jou niet werken?

Als je er echt wilt uitspringen, zul je je moeten onderscheiden van jouw concurrenten. Je kunt gaan promoten op voordelen die jouw dienst of product biedt maar als jij er hetzelfde uitziet als jouw concurrent, dan ziet de klant het verschil alsnog niet.

Een unieke en goede branding geeft jou de kans om aan jouw klanten te laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Laat zien waar je in gelooft en hoe jij de wereld een beetje beter maakt. Laat zien dat jij je klanten echt begrijpt en hoe jouw product of dienst hen gaat helpen om hun leven prettiger/makkelijker/leuker te maken.

De voordelen van een unieke branding

Focus, eerlijkheid, consistentie, en onderscheidend. 4 elementen die ervoor zorgen dat jouw merk opvalt tussen alle concurrenten.

Een unieke branding zorgt er niet alleen voor dat jouw bedrijf herkenbaar is. Een goed merk geeft ook richting in jouw aanbod en marketinguitingen. Mensen kopen graag bij een merk dat hun vertrouwen geeft, waar ze zich in herkennen, dat een probleem voor ze oplost. Dit alles bij elkaar opgeteld kan jouw marktaandeel vergroten.

Wil jij ook weten hoe je focus, eerlijkheid en consistentie krijgt in jouw branding zodat jij je kunt onderscheiden? Neem vrijblijvend contact met ons, we denken graag met je mee.

memoji Barbara

Hi, ik ben Barbara, oprichtster van Triptyque Design. Wij ontwerpen oprechte merken voor eigenzinnige ondernemers en bedrijven die net zoveel passie hebben voor hun vak als wij voor het onze.